You are currently viewing Ιστορική “συγγνώμη” του Πάπα για τα σεξουαλικά εγκλήματα ιερέων σε βάρος παιδιών

Ιστορική “συγγνώμη” του Πάπα για τα σεξουαλικά εγκλήματα ιερέων σε βάρος παιδιών

  • Reading time:1 mins read

Σε μία ιστορική του ομιλία ο Πάπας Φραγκίσκος άνοιξε ξανά… το φάκελο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της καθολικής εκκλησίας και ζήτησε προσωπικά συγγνώμη.

Ακόμη, ο Πάπας χαρακτήρισε τους συγκεκριμένους ιερείς «διαβολικούς» και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν κυρώσεις εις βάρος τους.

Ο Πάπας προανήγγειλε εξ ονόματος της Καθολικής Εκκλησίας «σκληρές κυρώσεις», αφού υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Διεθνούς Καθολικού Γραφείου για τα Παιδιά (BICE) στο Βατικανό.

Ακόμη παραδέχθηκε τα εγκλήματα, αλλά είπε πως είναι «ένας μικρός αριθμός ιερέων» που προκάλεσε κακό σε μικρά παιδιά.

Ο Φραγκίσκος δεν διευκρίνισε πάντως τι είδους κυρώσεις θα επιβάλει, εάν δηλαδή η Εκκλησία θα χειριστεί εσωτερικά το θέμα ή θα παραπέμψει ιερείς σε ποινικά δικαστήρια.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Πάπας κατέκρινε έντονα αυτό που αποκάλεσε «μοναδική σκέψη» της φιλελεύθερης κοινωνίας, κυρίως όσον αφορά την εκπαίδευση. «Θα ήθελα να διακηρύξω την αντίθεσή μου σε κάθε είδους εκπαιδευτικό πειραματισμό στα παιδιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα με τα παιδιά και τους νέους», τόνισε.

Τέλος, ο Ποντίφικας τόνισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, από την υποχρεωτική εργασία και την στρατολόγησή τους ενώ θα πρέπει επίσης να έχουν το δικαίωμα «να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια με έναν πατέρα και μία μητέρα».