You are currently viewing Η ξεχασμένη Ακολουθία της Τριθέκτης στα Τρίκαλα

Η ξεχασμένη Ακολουθία της Τριθέκτης στα Τρίκαλα

  • Reading time:0 mins read

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολαου του εκ Μετσόβου, στα Τρίκαλα, με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο και με την συμμετοχή του χορού ψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί” τελέστηκε σήμερα το απόγευμα η απολησμονημένη Ακολουθία “ΤΡΙΘΕΚΤΗ”, του Βυζαντινού Ασματικού (Κοσμικού) Τυπικού, το οποίο εγκαταλείφθηκε από την ορθόδοξη λατρευτική πράξη μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στα 1453.

Αποκατάσταση της Ακολουθίας για λατρευτική χρήση, μελοποίηση των υμνογραφικών κειμένων της και έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το έτος 2000 ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Γρηγόριος Θ. Στάθης με την σύμφωνη γνώμη και έγκριση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Έκτοτε, η Ακολουθία τελείται κάθε χρόνο σε πολλούς Ι. Ναούς της Πρωτεύουσας και πολλών άλλων Μητροπόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ομόδοξες χώρες του εξωτερικού.

Ας σημειωθεί, ότι ο Χορός Ψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί” τελεί την ΤΡΙΘΕΚΤΗ στα Τρίκαλα, κάθε χρόνο, τα τελευταία 12 έτη, κατά την προεόρτιο περίοδο των Χριστουγέννων.