You are currently viewing Η Κύπρος τίμησε τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

Η Κύπρος τίμησε τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

  • Reading time:1 mins read

Σήμερα, Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015, ολόκληρη η Κύπρος εορτάζει τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο.

Την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένου και από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Μακαριώτατος χειροθέτησε δύο αναγνώστες από τα μέλη του χορού των Ιεροψαλτών του ναού.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στην εορτή του Αποστόλου Ανδρέου.

Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή της εορτής ο Απόστολος Ανδρέας ανήκε στον κύκλο των μαθητών του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Όπως όλοι οι μαθητές του Προδρόμου έτσι και ο Απόστολος Ανδρέας ανέμενε τον ερχομό του Μεσσία.

Απαντώντας στο κάλεσμα του Κυρίου και ακολουθώντας Τον, κατάλαβε ότι ο άνθρωπος που είναι μπροστά του είναι ο ίδιος ο Μεσσίας και έτρεξε να το πει και στον αδερφό του, τον Πέτρο.

Ο Απόστολος Ανδρέας μπόρεσε να δει στο πρόσωπο του Χριστού τον Υιό του Θεού, επειδή είχε ταπεινή ψυχή και γνήσια αγάπη για τον Θεό.

Μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στην Πεντηκοστή, ο Απόστολος Ανδρέας ξεκίνησε να κηρύττει το Ευαγγέλιο στα έθνη. Δεν φοβήθηκε τις κακουχίες, τις κακοκαιρίες και όλες τις δυσκολίες του ταξιδιού.

“Πάντα λέω ότι αν οι θάλασσες, οι ποταμοί και οι δρόμοι είχαν στόμα να μιλήσουν, θα μαρτυρούσαν τη θυσία και τους κόπους των Αγίων Αποστόλων για να μορφώσουν μέσα στους ανθρώπους τον Χριστό”.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον Απόστολο Ανδρέα είναι να τον μιμηθούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Απόστολοι, οι Πατέρες της Εκκλησίας και όλοι οι Άγιοι ήταν άνθρωποι αμαρτωλοί σαν κι εμάς.

Αλλά η αγάπη τους για τον Θεό ήταν τόσο μεγάλη που καθάρισαν την ψυχή τους από κάθε ακαθαρσία και παρέδωσαν τη ζωή τους στον Θεό. Είναι αυτό που ευχόμαστε κάθε φορά στην Εκκλησία: “Πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα”.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στο νόημα της εορτής και στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου στην Καρπασία.

Τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παρακολούθησε την εξέλιξη των εργασιών του εργοταξίου στον περίβολο του ναού, όπου χτίζονται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και οικία ιερέα.

Ευχόμαστε ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας να προστατεύει την νήσο μας από κάθε δοκιμασία και να πρεσβεύει πάντοτε για όλους μας.

protoklitos-2

protoklitos-3

protoklitos-4