You are currently viewing Η απόρριψη της διχοτόμησης της Θεσσαλιώτιδος και ο αιφνιδιασμός-πρόταση του Καλαβρύτων Αμβροσίου,για τη δημιουργία προσωποπαγούς Μητρόπολης,προς αποκατάσταση του Βρεσθένης Θεοκλήτου- μεγάλη τρίπλα στα πραγματικά ” θέλω”της Ιεραρχίας.!

Η απόρριψη της διχοτόμησης της Θεσσαλιώτιδος και ο αιφνιδιασμός-πρόταση του Καλαβρύτων Αμβροσίου,για τη δημιουργία προσωποπαγούς Μητρόπολης,προς αποκατάσταση του Βρεσθένης Θεοκλήτου- μεγάλη τρίπλα στα πραγματικά ” θέλω”της Ιεραρχίας.!

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεδριάζει από την Τρίτη στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη, χωρίς να μας έχει δώσει μέχρι στιγμής, κάτι καινούριο και διαφορετικό από τα συνήθη. Εντούτοις κάποια πρώτα δείγματα που εμφανίζει, είναι σαν τα πρώτα συμπτώματα ωριμότητας, έναντι στα πάντοτε ισχυρά αρχιεπισκοπικά θέλω!

Η κίνηση που δημιουργήθηκε πριν λίγο καιρό, στους κόλπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την αποκατάσταση ενός συμπαθούς και μετριοπαθούς, κατά τα άλλα, Ιεράρχη όπως είναι ο εμπερίστατος Μητροπολίτης Αυλώνος Χριστόδουλος, σε μία προσωποπαγή Μητρόπολη, δεν βρήκε σύμφωνη την Ιεραρχία στην μεγάλη πλειοψηφία της.
Παρά την επίμονη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αλλά και του ισχυρού Συνοδικού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου,( ήταν οι κατ´εξοχήν εισηγητές της πρότασης αυτής), η πλειονοψηφία της Ιεραρχίας είχε αντίθετη άποψη και φρόντισε να την κάνει αισθητή με ένα ισχυρό “όχι”, στην διενεργηθείσα ψηφοφορία. Όποτε η δημιουργία προσωποπαγούς Μητρόπολης Φαρσάλων απερρίφθη από την Ιεραρχία, μετά πολλών επαίνων.

Η χθεσινή συνεδρίαση ωστόσο, είχε και μία ακόμη έκπληξη, έναν αναπάντεχο αιφνιδιασμό από την πλευρά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου.Εντελώς απρόσμενα, ο ρηξικέλευθος Ιεράρχης λαμβάνοντας το λόγο στην Ιεραρχία, είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους λοιπούς Ιεράρχες, μέλη της ΙΣΙ, ότι σε περίπτωση που η Ιεραρχία εγκρίνει την ίδρυση της προσωποπαγούς Φαρσάλων τότε και ο ίδιος επιθυμεί την αποκοπή τμήματος της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, την οποία ευδοκίμως υπηρετεί από το 1976, για τη δημιουργία μίας νέας προσωποπαγούς Μητρόπολης, για την αποκατάσταση του αδικημένου Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοκλήτου ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του τα τελευταία χρόνια, στην Μητρόπολη Καλαβρύτων όπου και διαμένει.

Η Ιεραρχία στην συντριπτική της πλειοψηφία, όπως λένε οι πληροφορίες μας, επί τω ακούσματι και μόνο της αιφνιδιαστικής πρότασης- προσφοράς του Μητροπολίτη Καλαβρύτων έδειξε ενθουσιασμό και συγκατάνευση, γεγονός που αποδεικνύει την ωριμότητα και τη θέληση της Ιεραρχίας για την αποκατάσταση του εν λόγω Ιεράρχη, το ταχύτερο δυνατό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, έδειξε θετικό πνεύμα και προθυμία για την αποκατάσταση του Βρεσθένης Θεοκλήτου. Η δημιουργία πάντως μίας νέας Μητρόπολης Ανατολικής Αιγιαλείας, όπως την ονόμασε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων,θα συζητηθεί, ίσως, σε μία επόμενη Ιεραρχία.. Εκτός και αν……