You are currently viewing Η Αγία Σοφία και οι Ανήλικες Κόρες Της Που Βασανίστηκαν: Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη

Η Αγία Σοφία και οι Ανήλικες Κόρες Της Που Βασανίστηκαν: Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη

  • Reading time:1 mins read

Η Αγία Σοφία και οι τρεις κόρες της, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, μαρτύρησαν για τη χριστιανική πίστη τους στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες πήραν τα ονόματά τους από την Καινή Διαθήκη, από το χωρίο που συνοψίζει τις τρείς βασικές αρετές του χριστιανού: «<em>νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.»

Η Αγία Σοφία ήταν τίμια και θεοσεβούμενη γυναίκα, πίστευε στο Χριστό και έτσι είχε αναθρέψει και τα τρία κορίτσια. Όταν χήρεψε, πήγε στη Ρώμη, μαζί με τις κόρες της, αλλά εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές, με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας να τις συλλάβει. Αφού απομόνωσε τη μητέρα, άρχισε να ανακρίνει τις κόρες και προσπαθούσε να τις πείσει να προσκυνήσουν τη θεά Αρτέμιδα. Τους έλεγε ότι αν γίνει αυτό, θα τις έκανε κόρες του. Η μητέρα τους, η Αγία Σοφία, τους έδινε δύναμη με τα λόγια της: Αγαπημένες μου κόρες, ήρθε πια η ώρα του άθλου μας. Μη λυπάστε τα νεανικά σας κορμιά. Μη λυπάστε και την ομορφιά σας στο όνομα του θεού Χριστού. Μην πονάτε, ότι στερείστε από την εφήμερη ζωή για την αιώνια. Εγώ πιστεύω στο Θεό μου Χριστό, ότι Αυτός δε θα σας αφήσει στα μαρτύρια για το όνομά Του.
Η μία κόρη μετά την άλλη, πέρασαν από βασανιστήρια -ραβδισμός, αποκοπή των μαστών, μαστίγωμα, πυρωμένα καμίνια, ξέσκισμα σαρκών με σιδερένια νύχια, κρέμασμα και τέντωμα για να σπάσουν οι αρθρώσεις- αλλά καμία δεν έχασε την πίστη της. Τότε ο αυτοκράτορας διέταξε και τις αποκεφάλισαν. Ήταν και οι τρεις ανήλικες. Η Πίστη 12 ετών, η Ελπίδα 10 και η Αγάπη 9… Η μητέρα τους, περήφανη για τα παιδιά της, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της. Η μέρα της αυτοθυσίας τους γιορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου.