You are currently viewing «Εάλω η Πόλις 562 χρόνια μετά…»

«Εάλω η Πόλις 562 χρόνια μετά…»

  • Reading time:1 mins read

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η Ιστορική και Πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε για μία ακόμη φορά ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με αφορμή την 562η επέτειο της Άλωσης της Βασιλίδος των Πόλεων.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαΐου με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού και περιελάμβανε ομιλία από τον Θεόδωρο Λάμπρο Ιστορικό-Δημοσιογράφο της Εφημερίδος «ΠΡΩΤΗ» και μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων με θέμα: “ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ” ο οποίος αναφέρθηκε με επιδεξιότητα στα θλιβερά εκείνα γεγονότα πριν την Άλωση κατά την Άλωση και μετά την Άλωση για να καταλείξει με όσα συμβαίνουν σήμερα στην χώρα μας.

Ποιήματα-θρήνοι απαγγέλθηκαν από την κ. Νάνσυ Τζανετοπούλου μέλος της Θεατρικής Ομάδος Πύργου.

Στην συνέχεια προβλήθηκε επίκαιρο βίντεο με το χρονικό της Άλωσης, το οποίο επιμελήθηκε ο εφημέριος του Ιερού Ναού και η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση Ιστορίας και Πολιτισμού έκλεισε με χορούς Πολίτικους, από την χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ» με την καθοδήγηση της κ. Γεωργίας Λάττα, δασκάλας χορού.

Σε αυτό το αφιέρωμα μνήμης παρέστησαν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, Ιερείς της Πόλεως του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, η εκπρόσωπος του Δήμου Πύργου Αντιδήμαρχος Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο εκπρόσωπος του Διοικητού της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Ε/Μ Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο εκπρόσωπος του Διοικητού της Πυροσβεστικής Πύργου Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ο εν αποστρατεία Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χάρης Μιχαλακόπουλος και Θεόδωρος Κόρδας, η Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ Πύργου Τζένη Τσεμπενέκα, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Τούλα Καλαμπόκα, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου Αθανάσιος Δασκόπουλος, η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου Κωνσταντίνα Παννέτα και κάτοικοι της Ενορίας και της Πόλεως.

Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας ανοίγοντας την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνεργάστηκαν μαζί του, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: Πεντακόσια εξήντα δύο χρόνια πέρασαν μέχρι σήμερα, από την αποφράδα εκείνη θλιβερή και μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία την 29η Μαΐου 1453, από τότε που ακούστηκε η κραυγή “Εάλω η Πόλις” και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε στην κατοχή του Οθωμανού Δυνάστη Μωάμεθ του Β΄ του Πορθητή.

Έτσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Το Ελληνικό Έθνος και το Γένος μας, απεβίωσε προσωρινά αλλά η Κωνσταντινούπολις, η Αγιά Σοφιά και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, συνεχίζουν να παραμένουν σε ξένα χέρια.

Έτσι το Βυζάντιο, η κιβωτός του πνευματικού πλούτου της Αρχαίας Ελλάδας και της Χριστιανικής διδασκαλίας έπεσε.

Ας κρατήσουμε λοιπόν όλοι μας, άσβεστη την μνήμη του Κωνσταντίνου Δραγάτση του έβδομου των Παλαιολόγων, του έσχατου των Ελλήνων Αυτοκρατόρων, του υπερασπιστή της Πόλης του Μεγάλου Κωνσταντίνου και εκείνα τα λόγια του προς τον Πορθητή: «Το δε την Πόλιν σοι δούναι, ουτ’ εμόν εστίν, ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και φεισόμεθα της ζωής Ημών»!

Ας μην λησμονήσουμε δε ποτέ τον Ελληνισμό της Πόλης, το Σεπτό μας Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Ποντιακό Ελληνισμό, και τις Αλησμόνητες Πατρίδες για τις θυσίες και τους αγώνες τους, από τότε μέχρι σήμερα και ας προσεύχομεθα γι’ αυτούς.