You are currently viewing ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

  • Reading time:1 mins read

Κατά την χθεσινή εκδήλωση του πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, «Νύχτα της επιστήμης», όπου παρευρέθηκαν όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου, ο γνωστός Θεσσαλονικεύς αγιογράφος Γεώργιος Γιαρισκάνης απόφοιτος της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Ορους , ως προσκεκλημένος του Tμήματος της Παλαιοκαθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης εντυπωσίασε τους ακροατές που παρακολούθησαν με αδιάσειστο ενδιαφέρον τις συνεδριακές ενότητες του τμήματος με θέμα «Ιστορία και Θεολογία της εικόνας».

Αξιοσημείωτο είναι πως στους κύριους ομιλητές συμμετείχε ο θεολόγος καθηγητής και υπεύθυνος της ορθόδοξης θεολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης, κύριος Στέφανος Αθανασίου, παρουσιάζοντας ως κύριο θέμα «Η βυζαντινή εικόνα ως κάτοπτρο για την αιωνιότητα». Κατά την διάρκεια του συνεδρίου αγιογραφήθηκε από τον κύριο Γιαρισκάνη η εικόνα της Παναγίας. Η θεολογική γνώση του αγιογράφου και η κατάρτιση του στη θεολογία της είκονος ηταν αυτη που εξέπληξε το πολυπληθές ακροατήριο το οποίο έθεσε πολλες ερωτήσεις προς τον αγιογράφο,και έλαβε τις ανάλλογες θεολογικές απαντήσεις. Ακόμη δε και με την καλλιτεχνική του παρουσίαση,για την οποία δέχθηκε τα συγχαρητηρια της προεδρου Καθ. Δρ. Angela Berlis και των καθηγητων του Τμηματος της Παλαιοκαθολικης Θεολογιας.

Οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα συζήτησης με τον κύριο Γιαρισκάνη ο οποίος τους εξήγησε την τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της καλλητεχνικής του σταδιοδρομίας στο Άγιον Όρος και στην Αθωνιτική πολιτεία, η οποία διατηρεί και διαφύλαττει την παραδοσιακή τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας. Οι ακροατές επί το πλείστον προτεστάντες και καθολικοί εντυπωσιάστηκαν με την τεχνοτροπία του αγιογράφου εκφράζοντας έντονα το ενδιαφέρον τους και αναζητώντας πληροφορίες για περαιτέρω σπουδές στην τέχνη της αγιογραφίας και την θεολογία της εικόνας.

Κατά την σημερινή Κυριακή ο κύριος Γιαρισκάνης υπήρξε επίσημα προσκεκλημένος από την Παλαιοκαθολική εκκλησία της Βέρνης Πέτρου και Παύλου, στο ναό και κατόπιν στο πνευματικό της κέντρο παρουσίασε μια σειρά εικόνων δίνοντας θεολογική επεξήγηση στους ενορίτες της εκκλησίας.

Ας σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό πως ο αγιογράφος με τις γνωσεις του δίδαξε, και έγειρε το ενδιαφέρον των ενοριτών για την ορθόδοξη θεολογία και παράδοση της εικονογραφίας.

123343 10647583_4612378924808_4243613_n 10656246_4617779699824_1194541291_n