You are currently viewing Αγιασμός για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Αγιασμός για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

  • Reading time:1 mins read

Στον κατάμεστο από πρωτοετείς φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, τελέσθηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 ο καθιερωμένος αγιασμός για το νέο ακαδημαϊκό έτος από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθιμο.

Theo_9

Ο Επιχώριος Επίσκοπος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την ενδέκατη φορά που επισκέπτεται τη Σχολή για αυτόν τον σκοπό, αναφέρθηκε στη σύγχυση που επικρατεί στην εποχή μας και τη συνδρομή της τοπικής Εκκλησίας για τη σίτιση ανέργων, απηύθυνε ουσιαστικές παραινέσεις στους φοιτητές και επεσήμανε την κατά το δυνατόν αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως στις ανάγκες κυρίως φοιτητικής στέγασης.

Theo_61

Εξάλλου οι Πρόεδροι των δύο Τμημάτων Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, καθηγητές κκ. Χρυσόστομος Σταμούλης και Θεόδωρος Γιάγκου επεσήμαναν επιγραμματικά τους κύριους στόχους του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων και κάλεσαν τους φοιτητές στο ταξίδι της γνώσης και της έρευνας.

Theo_32_FC

Τέλος ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στην εικόνα του Σώματος της Εκκλησίας που έχει κεφαλή τον Χριστό, κάλεσε τους εκκολαπτόμενους θεολόγους να γίνουν συνειδητά μέλη: τα πόδια που θα μεταφέρουν τον λόγο του Ευαγγελίου έως εσχάτου της γης, το στόμα του που θα αρθρώσει την ελπίδα, τα χέρια του που θα συμπαρασταθούν τους πάσχοντες. Ο κ. Κωνσταντίνου επέλεξε να διαβάσει το Κολ. 2:6-15 «Δεχτήκατε ως Κύριό σας τον Ιησού Χριστό. Να ζείτε λοιπόν ενωμένοι μαζί του. Να είστε ριζωμένοι σ’ αυτόν και να οικοδομείτε τη ζωή σας πάνω του. Να γίνεστε όλο και πιο σταθεροί στην πίστη σας, όπως τη διδαχτήκατε, και να προοδεύετε σ’ αυτήν ευχαριστώντας το Θεό. Προσέχετε καλά, μη σας εξαπατήσει κανείς με τους απατηλούς και κούφιους συλλογισμούς της ανθρώπινης σοφίας, που στηρίζονται σε ανθρώπινες παραδόσεις και σε μια λαθεμένη πίστη προς τα στοιχεία του κόσμου και όχι στη διδασκαλία του Χριστού. Γιατί μόνο στον Χριστό κατοικεί σωματικά όλη η θεότητα. Μόνον αυτός μπορεί να μας δώσει την πληρότητα της ζωής, αυτός που είναι κύριος κάθε αρχής και εξουσίας. Πιστεύοντας σ’ αυτόν λάβατε την πραγματική περιτομή, αυτή που δεν γίνεται με ανθρώπινα χέρια, αλλά την κάνει ο Χριστός και είναι η απαλλαγή από την αμαρτία που εξουσίαζε τον άνθρωπο. Όταν βαφτιστήκατε, θαφτήκατε μαζί με τον Χριστό, αλλά κι αναστηθήκατε μαζί του, γιατί πιστέψατε στη δύναμη του Θεού, ο οποίος τον ανέστησε από τους νεκρούς. Κι εσάς, που ήσασταν νεκροί εξαιτίας των αμαρτιών και της ειδωλολατρίας σας, ο Θεός σάς ζωοποίησε μαζί με τον Χριστό. Μας συγχώρησε όλα τα παραπτώματα. Κατήργησε το χρεόγραφο με τις διατάξεις του, που ήταν εναντίον μας, και το έβγαλε από τη μέση καρφώνοντάς το στον σταυρό. Αφαίρεσε τη δύναμη που είχαν οι δαιμονικές αρχές και εξουσίες και τις διαπόμπεψε, σέρνοντάς τες νικημένες στον θρίαμβο του σταυρού του Χριστού».

Theo_52_FC

Στην τελετή του αγιασμού όπου έψαλε ο βυζαντινός χορός της Σχολής υπό τη διεύθυνση του Επίκ. Καθ. π Σπυρίδωνος Αντωνίου παρευρέθηκαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, καθηγητές της Σχολής, η τ. Αντιπρύτανης του ΑΠΘ Καθηγήτρια κ. Δέσπω Λίαλιου και οι προ Κοσμήτορες Καθηγητές κκ Ιωάννης Κογκούλης και Μιχαήλ Τρίτος.

Στο τέλος ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ χάρισε στους τρεις πρώτους εισακτέους και των δύο Τμημάτων μία μετάφραση της Καινής Διαθήκης και τον τιμητικό τόμο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που είχε εκδοθεί από την Κοσμητεία το 2011 (Εις Μαρτύριον τοις Έθνεσι. Τόμος Χαριστήριος Εικοσαετηρικός εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, Θεσσαλονίκη 2011), ο οποίος περιέχει 51 συνολικά μελέτες στην ελληνική αγγλική, γερμανική, γαλλική και ιταλική γλώσσα των μελών ΔΕΠ των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής.