You are currently viewing Ένας φωτογράφος περιγράφει με λέξεις και εικόνες την Αφή του Αγίου Φωτός

Ένας φωτογράφος περιγράφει με λέξεις και εικόνες την Αφή του Αγίου Φωτός

  • Reading time:1 mins read

Ο Χρήστος Μπόνης, ένας από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες φωτογράφους είναι ο άνθρωπος που έχει απαθανατίσει με την φωτογραφική του μηχανή, εκτός των άλλων, όλα τα μεγάλα εκκλησιαστικά γεγονότα στη χώρα μας.

Γράφει για τη δική του εμπειρία την πρώτη φορά που κλήθηκε να ακολουθήσει την ελληνική αποστολή το 2001 στα Ιεροσόλυμα για την παραλαβή και μεταφορά του Αγίου Φωτός στη χώρα μας.

«Τα πρώτα χρόνια η αναχώρηση γινόταν τη Μεγάλη Παρασκευή. Διανυκτέρευση στα Ιεροσόλυμα και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου κατευθυνόμασταν μαζί με την ελληνική αποστολή στον χώρο όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος για την λαμπρή τελετή όπου ο Ορθόδοξος Πατριάρχης θα φέρει από τα βάθη του Πανάγιου Τάφου το Φώς της Αναστάσεως.

Τα τελευταία χρόνια η αποστολή γίνεται αυθημερόν. Αναχώρηση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και επιστροφή το απόγευμα.

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μια τέτοια στιγμή, μια τέτοια μέρα την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας όλη η διαδικασία θα είχε αυτή την τροπή.

Η πρώτη μου εμπειρία είναι απίστευτη. Πρωτάρης στον χώρο αυτό, δεν σκέφτηκα καθόλου να ρωτήσω το πως εξελίσσονται τα πράγματα. Θεώρησα ότι ήταν «μια απλή θρησκευτική τελετή και τελείωσε». Έλα όμως που δεν ήταν καθόλου έτσι.

Τα συναισθήματα ποικίλουν.

Στην αρχή κυριαρχεί ένα δέος την στιγμή που εξέρχεται ο Πατριάρχης κρατώντας σε κάθε χέρι του μια τεράστια λαμπάδα που η κάθε μια απαρτίζεται από 33 κεριά, μεταφέροντας το φως το αληθινό.

Συνάμα συναισθήματα ντροπής, θλίψης και απογοήτευσης σε κυριαρχούν όταν οι εκατοντάδες πιστοί άλλων χριστιανικών δογμάτων (Αρμένιοι, Κόπτες κλπ) αλαλάζοντας με όλη την δύναμη της ψυχής τους, κραυγάζοντας στην γλώσσα τους διάφορα….. άλλοι από πίστη άλλοι από συνήθεια, προσπαθούν να φτάσουν στην είσοδο του σφραγισμένου Πανάγιου Τάφου.

Η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη όταν ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης θα μπει στον Τάφο του Χριστού και θα βγει έπειτα με το Άγιο Φως. Όλοι τους τότε προσπαθούν να του αποσπάσουν το Φως κατά την έξοδο του.

Οι στιγμές είναι συγκλονιστικές. Η εμπειρία (ιδίως την πρώτη αλλά και την δεύτερη φορά) είναι ανεπανάληπτη Όλο το τελετουργικό αρχής γενομένης από την είσοδο μου (νωρίς το πρωί) στον χώρο ανάμεσα στον Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο μέχρι και την έξοδο του Πατριάρχη με τον Άγιο Φως λες και είναι κινηματογραφικό».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ