You are currently viewing Ιεραρχία με Ιεράρχες χωρίς επανωκαλλιμαύχιον…

Ιεραρχία με Ιεράρχες χωρίς επανωκαλλιμαύχιον…

  • Reading time:1 mins read

Σχόλιο από τον Σωτήρη Μ. Τζούμα

Αν ρίξουμε μία ματιά σε μία φωτογραφία από συνεδρίαση της Ιεραρχίας των παρελθόντων ετών, επί Αρχιεπισκόπων Ιερωνύμου Α ´, Σεραφείμ κι ακόμη και Χριστοδούλου και την συγκρίνουμε με μία από τη χθεσινή σύγκληση της Ιεραρχίας– ναι από τη χθεσινή– θα διαπιστώσουμε ότι οι παλιοί Ιεράρχες, σέβονταν και τηρούσαν πιστά την εκκλησιαστική τάξη και το τυπικό της Εκκλησίας μας και συμμετείχαν στη σύγκληση της Ιεραρχίας, τουλάχιστον στην εναρκτήρια ημέρα, φέροντες επί του στήθους το ιερό εγκόλπιο και φορώντας επί της κεφαλής των το επανακαλλίμαυχο, όπως ακριβώς ορίζει το τυπικό και η τάξη.

Δυστυχώς τελευταία και μάλιστα επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β ´, οι Ιεράρχες μας…. ξεψάρωσαν, κατά το δη λεγόμενο, και συμμετέχουν με απλό καλλιμαύχι, λές κι είναι ιερείς που συμμετέχουν στην σύναξή τους.
Αν δείτε, για παράδειγμα, μία φωτό από τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, θα διαπιστώσετε των λόγων μας το αληθές!
Ακόμη και παλαιοί, σοβαροί και παραδοσιακοί Ιεράρχες ακολουθούν πλέον τον νεωτερισμό αυτό, προφανώς για να μήν παρεξηγούνται από τους νεώτερους αλλά και για να μην κατηγορηθούν ως τυπολάγνοι!
Όμως για να θεσπίσουν οι παλαιότεροι αυτή την τάξη στην αμφίεση των Ιεραρχών κατά τις συνεδριάσεις των Συνοδικών οργάνων, κάτι παραπάνω ήξεραν και προφανώς κάπου απέβλεπε και κάτι εξυπηρετούσε όλο αυτό το σκηνικό.
Προσωπικά το επισημαίνω και αναμένω ότι κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν για να βελτιώσουν αυτή την αταξία.