You are currently viewing Ηλθε η ώρα να δεί σοβαρά η Εκκλησία τα συμβαίνοντα σε κάποιες Μητροπόλεις! — Είναι κρίμα να εκτίθενται ανήμποροι Αρχιερείς και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης!

Ηλθε η ώρα να δεί σοβαρά η Εκκλησία τα συμβαίνοντα σε κάποιες Μητροπόλεις! — Είναι κρίμα να εκτίθενται ανήμποροι Αρχιερείς και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης!

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον κύκλο της ανάρτησής του το κείμενο που ανεβάσαμε προχθές, σχετικά με τους ανήμπορους Ιεράρχες και άρχισαν να πέφτουν βροχή τα μηνύματα,για όσα συμβαίνουν σε αρκετές, δυστυχώς, Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος,όπου οι Μητροπολίτες λόγω προβλημάτων υγείας έχουν απωλέσει την ικμάδα που διέθεταν και σιγά-σιγά τον έλεγχο της διοίκησης,με αποτέλεσμα να περάσει αυτός στα περιβάλλοντα- οικογενειακά ή υπηρεσιακά.

Είναι αλήθεια οτι η διοίκηση της Εκκλησίας μας και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αντιμετώπισε το θέμα αυτό με την πρέπουσα σοβαρότητα, έστω με βραδυφλεγή ανακλαστικά μέχρι στιγμής, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας που παρουσιάζει ως θέμα.
Και τούτο διότι κατά την προηγούμενη Συνοδική περίοδο, διάφορες γεροντικές εμμονές — επειδή φοβόντουσαν οτι αν επεδείκνυαν ανοχή, θα επιτάχυναν τη δική τους σειρά– στάθηκαν τροχοπέδη σε αυτή την τάση ανανέωσης που φαίνεται οτι είχε υιοθετήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τόσο γιε το καλό της Εκκλησίας, όσο και για την υστεροφημία των ανημπόρων Ιεραρχών.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα Ιεραρχών με προβλήματα οι οποίοι έχουν εκχωρήσει, άτυπα έστω, τη διοίκηση των Μητροπόλεών τους σε άτομα του περιβάλλοντός τους- συγγενικά ή υπηρεσιακά.
Μετά το προηγούμενο δημοσίευμά μας,τα μηνύματα που λάβαμε με καταγγελίες για τέτοια θέματα ήταν πολλά.

—Μητρόπολη Καρπενησίου—

Για παράδειγμα, τα μηνύματα που πήραμε για την Μητρόπολη Καρπενησίου και τα όσα συμβαίνουν εκεί μετά τη δοκιμασία της υγείας του Γέροντος Καρπενησίου Νικολάου, ήταν άνευ προηγουμένου.
Οι φήμες λένε οτι ο έλεγχος της
διοίκησης για την ορεινή αυτή Μητρόπολη–οικονομικός και διοικητικός–έχει περιέλθει στα χέρια συγγενών του Μητροπολίτη!
Οι φήμες οργιάζουν και τα σχόλια του κλήρου πολλά και καθόλου τιμητικά για τον εμπερίστατο Γέροντα Ιεράρχη Νικόλαο και τα οποία, σίγουρα, θα αμαυρώσουν,όπως είναι φυσικό, την υστεροφημία του.

Πότε , αλήθεια,θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ;
Γιατί αφήνουν να εκτίθεται και να διασύρεται– για δεύτερη μάλιστα φορά μετά την καυτή πατάτα του….”εκβιασμού”– ένας σοβαρός Ιεράρχης, όπως ο Καρπενησίου Νικόλαος. Ποιός θα προστατεύσει την Παναγία την Προυσιώτισσα, από την βουλιμία των επιτηδείων;

Και δεν εγείρουμε θέμα επειδή κάποιοι επιτήδειοι ιερωμένοι,μαζί με κάποιους από τους οικείους του,άρχισαν την εκμετάλλευση της κατάστασης,αλλά γιατί με τον τρόπο αυτό,εκτίθεται η Εκκλησία και διασύρεται το όνομα του σεμνού Ιεράρχη.

— Μητρόπολη Παραμυθίας–

Το ίδιο άσχημα νέα κι ίσως και χειρότερα καταφθάνουν και από την Μητρόπολη Παραμυθίας!
Ο 84χρόνος πλέον Μητροπολίτης Τίτος,φαίνεται οτι έχει υποστεί ανήκεστον βλάβη στην υγεία του,μετά από τον ανεπιθύμητο για κάθε άνθρωπο, κακό επισκέπτη, την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, από την οποία ταλανίζεται τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Οι φήμες που έρχονται από την Ηπειρωτική Μητρόπολη είναι διανθισμένες με πολλές ιστορίες που τις αφηγούνται ως ανέκδοτα. Εχω λάβει πολλές από αυτές στο προσωπικό μου email, τις οποίες από σεβασμό και μόνο προς το σεβαστό πρόσωπο του Ιεράρχη,δεν τις δημοσιοποιώ!

Μάλιστα ο εν λόγω Ιεράρχης, δεν παρέστη στη Σύναξη του Φαναρίου,για προφανείς λόγους.
Αλλά αν τον ρωτήσει κανείς δεν θα ξέρει να απαντήσει το γιατί δεν πήγε,γιατί δεν θα θυμάται το λόγο και την αιτία.Γιατί να παρατείνεται αυτή η κατάσταση και να θησαυρίζουν ορισμένοι εις βάρος της Εκκλησίας;
Γιατί θα πρέπει ένας τόσο σοβαρός Ιεράρχης όπως ο Τίτος, να ευτελίζεται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο; Ποιά Εκκλησιολογία επιτρέπει αυτό το μαρτύριο; Και ας μην αντιτείνουν ορισμένοι το προηγούμενο με την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Γέρων Κίτρους Αγαθόνικος, ο οποίος έφυγε από τη θέση του για το καλό της Εκκλησίας. Διότι υπάρχει ευτυχώς και το παράδειγμα του Μητροπολίτη πρώην Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου που στα χέρια του διαδόχου του Γαβριήλ, ξανάνιωσε και πήρε δυνάμεις που είχε απωλέσει! Επομένως όλα είναι θέμα συνείδησης και συνέπειας που έχει ο κάθε Ιεράρχης.

— Μητρόπολη Μάνης–

Από καιρό έχουν αρχίσει να φθάνουν στο ιστολόγιό μας κάποιες διαμαρτυρίες για τον Μητροπολίτη Γυθείου, Οιτύλου και Μάνης Χρυσόστομο. Στην αρχή ερχόντουσαν κάποια ασαφή μηνύματα τα οποία κατήγγειλαν τις ελλειπείς έως ανύπαρκτες εμφανίσεις του Μητροπολίτη σε εκδηλώσεις της περιοχής. Με τον καιρό οι καταγγελίες αυτές αυξήθηκαν και τελευταία άρχισαν να ομιλούν απροκάλυπτα πλέον για παντελή απουσία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου από τα δρώμενα του ποιμνίου του. Ακόμη και από τοπικές εορτές που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της περιοχής, ο Μητροπολίτης είναι απών.
Δεν θα πρέπει να δεί το θέμα από κοντά ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος, πριν είναι πολύ αργά;Τί περιμένουν;

— Μητρόπολη Λήμνου–

Από την Λήμνο επίσης άρχισαν να φθάνουν τελευταία κάποια μηνύματα που ομιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος στις μετακινήσεις του.Τα πόδια του δεν τον βοηθούν πλέον να εξακολουθεί να είναι το ίδιο φιλακόλουθος,όπως ήταν μέχρι τώρα.
Άλλωστε για το λόγο αυτό, δεν παρευρέθηκε και στη Σύναξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου!
Η Λήμνος είναι ένα ακριτικό νησί, ανήκον στο σύμπλεγμα του Αρχιπελάγους. Εχει ιδιαίτερες ευαισθησίες και είχε πάντοτε ποιμενάρχες που αγωνιούσαν για Χριστό και Ελλάδα. Είναι οχι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και εθνικά επιζήμιο να παρατείνεται αυτή η αρρωστημένη κατάσταση η οποία πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.
Είναι απαραίτητο μάλιστα, αυτή την δύσκολη,από κάθε άποψη εποχή, να εκλεγεί ένας νέος, μορφωμένος και δραστήριος Μητροπολίτης,για τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο, για να δώσει ζωή και δύναμη και στα δύο ακριτικά νησιά,αλλά και να ενισχύσει τους ακρίτες μας, οι οποίοι φυλάττουν Θερμοπύλες,στην καρδιά του Αιγαίου.

— Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών–

Ανάλογα μηνύματα έχουμε λάβει και από άλλες Μητροπόλεις, όπως για παράδειγμα από την Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. Τα μηνύματα άρχισαν να έρχονται το τελευταίο διάστημα και είναι διφορούμενης στόχευσης. Δεν θέλουν να παρουσιάσουν τόσο τα προβλήματα υγείας– κινητικά κλπ– που αντιμετωπίζει ο Μητροπολίτης Αλέξιος, όσο για να φωτογραφίσουν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που δήθεν έχουν αναλάβει το πηδάλιο της Μητρόπολης και συναποφασίζουν από κοινού με τον Μητροπολίτη και εκτελούν.
Αντιμετωπίζουμε το θέμα με σεβασμό και ερευνούμε, όπως πάντα, το κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε, πριν αρχίσουμε να δημοσιεύουμε τα καταγγελόμενα.

— Μητρόπολη Κιλκισίου–

Αφήσαμε τελευταία την Μητρόπολη Κιλκισίου επειδή οι απόψεις μας για τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ είναι γνωστές από τότε που εξελέγη και δεν αλλάζουν! Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και κάποιοι λαϊκοί φίλοι του επέμεναν τότε για την εκλογή του.Ας τον χαίρονται τώρα.
Οι καταγγελίες που φθάνουν από την ιστορική αυτή Μητρόπολη της Μακεδονίας μας,είναι διπλής κατεύθυνσης.
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε αποδοκιμάζουν περισσότερο την συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής του Μητροπολίτη και ολιγότερο τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και τα οποία είναι απολύτως σεβαστά.
Αργά ή γρήγορα, η Εκκλησία θα αναγκαστεί να δώσει την πρέπουσα λύση και ευχόμαστε μέχρι τότε να έχει τις λιγότερο, ει δυνατόν, απώλειες.

—Τα προβλήματα των Μητροπόλεων που παρουσιάσαμε δεν είναι τα μόνα! Είναι τα πιο βασικά.
Μας έρχονται και από άλλες Μητροπόλεις μηνύματα δυσαρέσκειας με τους Μητροπολίτες.
Οι Αρχιερείς μας θεωρούν, δυστυχώς, οτι είναι στο απυρόβλητο αλλά ο λαός τους παρακολουθεί με μικροσκόπιο!
Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που πήραμε τελευταία για Μητροπολίτη του λεκανοπεδίου.
—“Πώς είναι δυνατόν,μας γράφουν, εμείς να πεινάμε και αυτός να πηγαίνει όλο ταξίδια;
Ποιός πληρώνει τα έξοδα αυτά και γιατί δεν τα διαθέτει στο ποίμνιό του;”

Και δεν είναι ο μόνος για τον οποίο τα λένε, λέμε εμείς! Η λίστα μέρα με τη μέρα αυξάνει!
Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε!
Σίγουρα οι καιροί ου μενετοί.
Άγιοι,καλόν είναι πάντως,να προσέχετε και τη σκιά σας!