You are currently viewing Επαινετή η πρωτοβουλία ,για σύγκληση της Ιεραρχίας,εν όψει κρισίμων εξελίξεων στην κοινωνία.

Επαινετή η πρωτοβουλία ,για σύγκληση της Ιεραρχίας,εν όψει κρισίμων εξελίξεων στην κοινωνία.

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Σε συνέχεια των δύο αυστηρών δηλώσεων που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ανδρών, καθώς και για την τέλεση γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων,ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Γ´, πρώτος εκ των Ιεραρχών και με μία ηγετική κίνηση, ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ, την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας! Το αυτό έπραξε από τη δική του σκοπιά και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ γνωστός για τις ευαισθησίες που έχει σε τέτοια θέματα καθώς και για τον ξεχωριστό λόγο που αρθρώνει!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα αυτό και θέλοντας να δείξει την σπουδαιότητα του θέματος, συγκάλεσε για την Παρασκευή 19 Ιουνίου, έκτακτη ΔΙΣ,προκειμένου να μελετήσει το θέμα και να αποφανθεί περί σύγκλησης ή όχι της Ιεραρχίας.
Από την ΔΙΣ θα απουσιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες περί τους πέντε Αρχιερείς, άλλοι για λόγους υγείας και άλλοι γιατί απουσιάζουν σε ταξίδια στο εξωτερικό, προγραμματισμένα από καιρό!
Ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει προ ημερήσιας διάταξης την εισήγηση- πρόταση τόσο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας όσο και του Μητρπολίτη Πειραιώς και όλα δείχνουν οτι θα συγκληθεί η Ιεραρχία, έστω και για μία ημέρα,προκειμένου να ασχοληθεί για πρώτη φορά με δύο καυτά θέματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο και την κοινωνία μας. Επιπροσθέτως το θέμα της έκτακτης σύγκλησης το επιτείνει και η αρνητική φημολογία που επικρατεί στους εκκλησιαστικούς κύκλους οτι η Ιεραρχία συγκαλείται πλέον μόνον για να εκλέξει νέους Ιεράρχες και όχι για να πάρει θέση σε τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Υπό το πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου από μόνη της, είναι άριστη και αν δεν εντάσσεται στις κινήσεις εντυπωσιασμού που κάνουν συνήθως οι λεγόμενοι δελφίνοι– με στόχο την εγγραφή υποθηκών για το μέλλον–δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Ιεραρχία, να ασχοληθεί με ένα θέμα το οποίο απασχολεί τον άνθρωπο, αρσενικού και θηλυκού γένους σήμερα!! Αλλά και η ανοιχτή θέση που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, δίνοντας μίαν άλλη διάσταση στο θέμα, διευκολύνουν την Ιεραρχία να πάρει θέση πάνω σε ζωτικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας!

Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και ασφαλώς πολύ ευαίσθητο! Οχι μόνο γιατί αναφέρεται σε μία ξενόφερτη καινοτομία όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά γιατί θα ασχοληθεί μοιραία με το θέμα των σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ του αυτού φύλου, για το οποίο η Εκκλησία δογματικά´αποστασιοποιείται αφ´ενός δια των ιερών κανόνων της, αλλ´όμως δεν μπορεί να πάρει και απόλυτα αρνητική θέση ή να βγάλει καταδικαστική απόφαση, δεδομένου οτι πολλοί από τους κληρικούς και μοναχούς, έχουν επιλέξει στον προσωπικό τους βίο, σαφώς τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών τις αφήνουν να διαφαίνονται και ως βασικό χαρακτηριστικό τους γνώρισμα!
Επομένως είναι άλλο πράγμα η θέση της Εκκλησίας για τις ομοφυλοφικές σχέσεις γενικά και άλλο πράγμα το αν θα ταχθεί υπέρ ή εναντίον του συμφώνου συμβίωσης ή της τέλεσης γάμου μεταξύ των αυτών φύλων!
Το ένα αποτελεί το αίτιον, για το οποίο η Εκκλησία ,μέσα στην κοινωνία των προσώπων που την απαρτίζουν,δεν είναι αναμάρτητη και το άλλο το αιτιατών,το οποίο επιβάλλει σε όσους ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής να θέλουν να διασφαλιστούν νομικά μεταξύ τους, για το μέλλον!

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε πεί απ´άμβωνος οτι <<η Εκκλησία αντιμετωπίζει το θέμα της ομοφυλοφιλίας ποιμαντικά δια του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως, αλλά δεν δίνει το δικαίωμα, σε όλους εκείνους που έχουν το…»κουσούρι», όπως είχε πεί, από όποιο χώρο– πολιτικό, δημοσιογραφικό, επιχειρηματικό– και αν προέρχονται, να ομιλούν περί ομοφυλοφιλίας μόνο εντός του χώρου της Εκκλησίας>>. Επομένως η θέση που θα πάρει η Εκκλησία για την ομοφυλοφιλία, θα πρέπει να είναι προστατευτική και κάθε άλλο παρά ρατσιστική ενώ η θέση για το σύμφωνο συμβίωσης και τον γάμο θα πρέπει να κινείται σε άλλο επίπεδο. Να λάβουν σοβαρά ύποπτη τους οι Ιεράρχες μας οτι το θέμα αυτό το ανακινεί και το διατηρεί στην δημοσιότητα η μειοψηφία που έχει προσωπικούς λόγους να περάσει αυτό το σύμφωνο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατάφεραν με τις πιέσεις τους και το κατάλληλο lobbying που ανέπτυξαν, να αναδείξουν την ομοφυλοφιλία ως στάση ζωής και να την επιβάλλουν στις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές, στα σήριαλ που βλέπουν τα παιδιά μας και ούτω καθ´εξής!
Επίσης θα πρέπει να προσεχθεί λεκτικά το ανακοινωθέν, ώστε να μη θυμίζει κείμενο ιεράς εξετάσεως ούτε να λειτουργεί αποκρουστικά στην κοινωνία και στα νέα παιδιά που ακόμη δεν έχουν σχηματίσει άποψη!
Η Εκκλησία όταν απευθύνεται στο λαό θα πρέπει να ομιλεί σε χρόνο μέλλοντα και να φροντίζει με αυτά που λέει, να δείχνει οτι σκέφτεται και πράττει ως φιλόστοργη μάνα και όχι ως κακιά μητριά!